İSTANBUL 00:00:0000:00:00
TEKSTİL TASARIMCILARI DERNEĞİ Kuruluş 1996

TEKSTİL  TASARIMCILARI  DERNEĞİ  TARİHÇESİ

Derneğimiz  1996  yılında  İstanbul’da  MÜGSF  öğretim  üyeleri  ve   mezunlarından  oluşan   tasarım  grubu  tarafından  kuruldu.

Kuruluş  çalışmaları  30  kişilik  bir  grupla  başladı.  18  kurucu  üye  seçildi, diğer üyelerimiz  üye  olarak  derneğimize  kayıtlı  oldular.

KURUCU  ÜYELERİMİZ (Alfabetik sıra ile )

- Atila  Ergür

- Atıf  Atalayer

- A. Berrin  Eroğlu

- Başak Oğuztaş  Saçlıoğlu

- Cihan  Bahar

- E. Gül  Bolulu

- Figen  Önal

- Günay  Atalayer

- İdil  Akbostancı

- Makbule  Nalçakar

- Mehmet  Zaman  Saçlıoğlu

- Meral  Göksu

- Mine  Timur

- Mübin  Kırkız

- Ozanay  Omur

- Ülkü  Tokatlı  Akça

- Saim  Engin  Akdoğan

- Sibel  Nisanoğlu

İki  üyemizden  birisi  olan  Tekstil  Tasarımcıları   Derneği  girişimine  emek  vermiş  Atila  Ergür ve  Tatbiki  Güzel  Sanatlar  Yüksek  Okulunun  ilk  öğrencilerinden  Mübin  Kırgız  bugün  hayatta  değiller.

Derneğimizin  kuruluşundan  itibaren  hedef  Tekstil  Tasarımcısını  sektörde  doğru  konuma  getirmekti. Bunun  için  yarışmalara  önem  verildi.  Taç  desen  yarışması  derneğin  üzerinde  çalıştığı  en  kapsamlı  ilk  yarışmaydı. 3 yıl dernek  roportörlüğünü  sürdürdü. Sonraki   dönemlerde  jüri  üyesi  ile  yarışmada  yer  aldı  ve  ilk  yıldan  sonra  yarışmada  Tekstil  Tasarımcıları  Derneği  özel  ödülü  verildi.

Derneğimiz  birçok  etkinliğe  katıldı.  Tekstil  Tasarımcılarının  sanat  ortamına  gereken  desteği   vermesi   için  sanat  kurultayına   katkılar  sağladı..

Derneğimiz  1996-1997   sanatçı  kurultayında  yer  aldı. 3. Sanat  kurultayında,  alanının  en  önemli  konusu  olan  telif  hakları  hakkında  dernek  temsilcimiz  Atila  Ergür  konuşma  yaptı.

Sanatçılar  kurultayı,  özerk  sanat  kurultayı  oluşturmak  için  bir  girişim  kurulu  meydana  getirmek  için , Kültür  bakanlığı  ile  bir  protokol  oluşturulması  ve  konseyin  organları  ve  oluşumu  için  derneğimiz  çalışmalar  yaptı.

2014  yılında  sanatçılar  kurultayı  TMMOB  Mimarlar  Odası  öncülüğünde toplandığında,  derneğin  bir  sivil  toplum  kuruluşu  olarak  toplumsal  konumunu  oluşturduğu  ve  diğer  STK’ lar  ile  ilişkisini  gerçekliğe  ulaştırdığı  söyleniyordu.  Bu  kapsamda  çağdaş  insan,  çağdaş  toplum  çağrısı  yapan  tüm  meslek  örgütleri  içinde  Tekstil  Tasarımcıları  Derneği de  yer  alıyordu.

Derneğimiz;  tasarım  projeleri,  telif  hakları  konusu,  tasarımcının  iş  problemleri  ve  iş  arayanlara  iletişim  ağı  oluşturmak    gibi  girişimler  de  başarılı  çalışmalar  yaptı.

Derneğimiz  meslek  gezileri,   fuar  katılımları,  sergiler,  yarışmalar,  paneller, eğitimler, çalıştaylar   ile  faaliyetlerine  devam  etmekte, Tekstil  Tasarımcıları  ile  sektör  arasında  köprü  oluşturmaktadır.